Výbava pro prvňáčka stojí české rodiče v průměru kolem 5 000 Kč, výbava pro staršího školáka o něco méně, ale přidávají se k tomu platby za kroužky, družinu, školní obědy, případně za nové oblečení a boty. Provedeme vás tím, jak to všechno na začátku školního roku finančně zvládnout a poradíme, kde ušetřit.

Kolik to bylo loni?

Pokud nevypravujete prvňáčka, mrkněte na svůj účet, kolik peněz vám odešlo minulý rok v srpnu, případně na začátku září. Podle toho si uděláte hned jasnější představu, co vás čeká letos. Samozřejmě musíte počítat s tím, že letos to bude víc - inflace, zdražování…

Udělejte si seznam

Projděte včas všechno, co vaší školačce nebo školákovi zbylo z minulého roku a napište si seznam, co musíte doplnit. K tomu přidejte i předpokládanou cenu položek, které nejspíš přibudou po prvním zvonění. Nezapomeňte do sepisování seznamu zapojit i své dítě, uděláte tak důležitý krok k jeho samostatnosti i finančnímu vzdělávání.

Originální jsou ještě lepší než nové

Zvažte, co je nutné mít úplně nové a co můžete pořídit z druhé ruky. Ušetřit můžete na oblečení, ale i na učebnicích, které lze pořídit online třeba na Burze učebnic. Pár korun se dá uspořit i předělávkou starých sešitů. Pokud v nich zbyly volné stránky, můžete si udělat s potomkem kreativní odpoledne a vyrobit z nich nové, originální sešity. Návod na domácí výrobu sešitů najdete tady. V originální kousek můžete proměnit i starou aktovku, ke které přišijete nové nášivky, odrazky, blyštivé kamínky nebo přívěšky.

Počkejte na slevy

Kampaně “Back to school” začínají zhruba už v půlce prázdnin a opravdu se vyplatí v nich nakupovat. Srovnejte si, kde mají nejlevnější ty nejzásadnější položky z vašeho seznamu a nakupte právě tam.

Neplaťte všechno najednou

Pokud jste se školními výdaji dopředu počítali a našetřili si na ně, klidně je zaplaťte najednou, ale jinak jimi zbytečně nevyčerpávejte měsíční rozpočet své domácnosti. S Twistem můžete na spoustě e-shopů platit po třetinách bez navýšení a bez registrace. Třeba na Topgalu můžete pořídit na třetiny aktovku pro prvňáčka i starší děti a batoh pro studenty, kteří už nechtějí vílu ani robůtka, můžete na třetiny koupit na Bagind. S registrací do Twisto účtu si velké částky, třeba i za kroužky, můžete pomocí snadných splátek rozložit klidně do celého roku.

Čerpejte bonusy

Na řadu kroužků, zvláště těch sportovních přispívají zdravotní pojišťovny. Koukněte na program té vaší. Některé umožňují i postoupit vlastní příspěvěk ve prospěch dítěte. Dá se tak získat na kroužky i kolem 2 000 Kč. Mimochodem zpětně můžete získat peníze třeba i na sportovní tábory. Většinou ale maximálně do 3 měsíců od zaplacení.

Využijte pomoc

Na školní pomůcky je možné čerpat příspěvky od státu. O příspěvek se žádá na kontaktním pracovišti v rámci krajské pobočky Úřadu práce ČR, pod kterou žadatel patří. Je určený pro rodiny v hmotné nouzi, které mají nezaopatřené děti.

S placením školních obědů vám zase může pomoci skvělý projekt organizace Women for women - Obědy pro děti, který podává pomocnou ruku rodinám už přes deset let.

O příspěvek na kroužky můžete zažádat přes projekt Darujme kroužky dětem. S družinou, základní uměleckou školou nebo platbou za mateřskou školu v Praze pomáhá město. Na stránkách Pomoc Pražanům najdete podrobnosti. Sociální programy má i řada dalších měst, stačí se obrátit na sociální odbor. Nějakou pomoc určitě najdete, stačí se zeptat.