Finanční injekce se čas od času hodí skoro každému. Když rekonstruujete byt, potřebujete zaplatit jazykový kurz, koupit nové boty nebo třeba opravit auto. Jak ale zajistit, aby injekce v podobě půjčky finanční problémy vyléčila a neublížila? Máme pro vás rady, čeho se držet, kdy zpozornět a kdy raději vyřešit finanční situaci jinak.

Buďte vybíraví

Abyste se nedostali do dluhové pasti, zvolte jen prověřené poskytovatele půjček. Správným směrem vás může navést prestižní analýza organizace Člověk v tísni - Index odpovědného úvěrování. Ta srovnává půjčky od bankovních i nebankovních společností, u kterých hodnotí nejen náklady půjčky, ale také to, jak společnosti prověřují schopnost klienta splácet, jak s ním komunikují a jak řeší, když klient nemůže splácet. Splátky od Twista jsou ve výsledném žebříčku této analýzy v top 10 nejlepších.

Zjistěte, kolik přeplatíte

To, kolik vás bude stát půjčka navíc, by společnost neměla schovávat miniaturním písmem někde pod čarou. Pokud to nezjisíte při prvním pohledu na nabídku, raději jděte jinam. Spíš než výši úrokové sazby, hledejte výši RPSN, tedy roční procentní sazbu nákladů, ta vám totiž ukáže celkové náklady spojené s půjčkou.

Mimochodem s Twistem si některé nákupy můžete rozložit do tří splátek a nezaplatit navíc ani korunu - platit po třetinách zdarma je fajn.

Nechte se prověřit

Pokud vám některé společnosti nabízí, že nemusíte dokládat svoji totožnost, nenechte se zlákat vidinou jednoduše získaných peněz. Taková půjčka je velmi riziková. Poskytovatelé půjček mají totiž zákonnou povinnost prověřit si žadatele o půjčku. A když tvrdí, že to nechtějí dělat, tak tu něco nehraje.

U Twista mohou splátky využívat jen registrovaní, tedy prověření, zákazníci. Bez registrace a zároveň bez navýšení je možné rozložit jen nákup na tři splátky, ale i tady je zákazník prověřován a to například na základě telefonního čísla.

Prověření chrání obě strany. Poskytovatel půjčky díky tomu získá větší jistotu, že své peníze získá zpátky, a ten, co si peníze půjčuje, zase nedostane půjčku, která by byla nad jeho síly.

Co se stane, když nezaplatíte

Braní půjčky je právě ten okamžik, kdy byste smluvní podmínky neměli jen tak prolétnout a odkliknout souhlas. Přečtěte si je důkladně, zvláště tu pasáž, která obsahuje sankce z prodlení. Vysoké pokuty už při první nezaplacené splátce by vás měly varovat.

Myslete daleko dopředu

Rozložení velkých výdajů na menší by vám mělo pomoc zvládnout napjatý domácí rozpočet, dobře si však promyslete, jestli ho následující měsíce neuděláte tímto krokem ještě napjatější. Představte si, jak budete splácet příští měsíc, ten další i ten další. Volte raději kratší dobu splácení, ať se dluhu brzy zbavíte, a neberte si víc půjček najednou. Půjčka může být skvělým pomocníkem, když víte jak a kdy ji využít.