Doprava, ubytování a jídlo. Tato trojice tvoří většinu celkové sumy za dovolenou, ať už ji strávíte v Česku nebo v zahraničí. Když vše promyslíte dostatečně dopředu, můžete v létě ušetřit tisíce korun. A to i na zdánlivých drobnostech, bez kterých se nezapomenutelné prázdniny neobejdou. Těchto pár rad vám s tím určitě pomůže a vy si tak budete moct užít v létě každý den…

Ušetřete na dopravě

Pokud si chcete zpestřit dovolenou jinými způsoby dopravy než jízdou autem, využijte letních slev. České dráhy například na letošní prázdniny nabízejí skupinovou letní jízdenku. Pět lidí (z toho maximálně 2 dospělí) mohou cestovat celý den po celé republice za 699 Kč. Určitě se to vyplatí, pokud plánujete v ten den víc cest nebo chcete přejet vlakem republiku od východu na západ. Jinak to ale v porovnání s autem zase taková výhra není. Například za cestu z Prahy do Břeclavi byste za naftu nebo benzín zaplatili také kolem 700 Kč.

Výhodná nabídka je to však v případě, že plánujete jednodenní rodinný výlet třeba v rámci Královéhradeckého kraje. Můžete si koupit letní skupinovou jízdenku jen na jeden region a za 5 člennou rodinu zaplatíte celkem 269 Kč a je přitom jedno, kolikrát se během té doby svezete.

Ušetřete na ubytování

Otestujte sílu sociálních sítí. Zvlášť, pokud máte hodně lidí v přátelích. Zkuste napsat na svůj facebook, jaké a kde sháníte ubytování a třeba vám někdo půjčí svoji chalupu nebo bude vědět o někom, kdo ji za sympatickou cenu pronajímá.

Lepší ceny za ubytování můžete dosáhnout i tak, že místo rezervace přes oficiální ubytovací servery zavoláte přímo do hotelu či chaty, kde se toužíte zrelaxovat. Často tak získáte cenu bez přirážky. Online rezervační portály však mohou na druhou stranu poskytnout sezónní akce. A nezapomeňte, že pokud na Bookingu nakupujete pomocí svého Twisto účtu, můžou se vám díky cashbacku vrátit až 4 % z nákupu.  

Zkuste také slevové servery, kde najdete zajímavé pobyty v akcích. Než si je však nadšeně koupíte, zavolejte do vybraného ubytování, jak jsou na tom s kapacitou. Může se stát, že kvůli výhodné nabídce budou tak plní, že byste se tam mohli ubytovat až v září.

V ubytování každopádně platí čím dříve tím lépe. Nejen že získáte obvykle lepší pokoj, ale dostatečně dopředu je i lepší cena a navíc si můžete také vybrat přesně termín, který vám vyhovuje. K nákupu předem přitom díky Twistu nemusíte mít našetřené peníze. Zajistíte si ubytování za nejvýhodnější cenu hned, nakoupíte ho s Twistem a platíte až za 45 dní. Nebo si platbu můžete rozložit do jednotlivých splátek.

Ušetřete na jídle

Jídlo patří k nejdražším položkám dovolené, zvlášť, když jedete s věčně hladovými puberťáky. Při volbě ubytování se proto ujistěte, jestli máte na apartmánu alespoň malou kuchyňku nebo ledničku. Nemusíte vyvářet každý den všechna jídla, ale když svépomocí vyřešíte alespoň snídaně a večeře, výrazně vám to dovolenou zlevní.

A obětujte před výlety pár minut i přípravě svačiny. Když si do batohu přibalíte vlastní vodu, nebude se vám pak stahovat hrdlo u stánku vedle frekventované atrakce, kde uvidíte půllitr i za 50 Kč.

Ušetřete na vstupném

Také vstup do muzea, štoly, pivovaru nebo aquaparku umí konečný účet za prázdniny pěkně nafouknout. Kupte je proto dopředu na slevovém serveru, případně vždycky zjišťujte, jestli nemají slevu pro rodinu.  

Ušetřete na vybavení

Opalovací krémy, cyklistické přilby, nové plavky nebo třeba sluneční brýle. Jsou to zdánlivě malé položky, ale v turisticky frekventovaných místech stojí násobně víc, než kdybyste je pořídili před odjezdem. Takže to opět bude chtít plánovat a nakupovat dopředu. A myslete i na drobnosti, třeba na nafukovací kruh v podobě jednorožce, ke kterému by vás děti stejně přemluvily. Když ho koupíte dopředu v e-shopu a schováte si ho, bude o prázdninách skvělým překvapením za pár korun. A i tady platí, že Twisto je kámoš: svoje nákupy máte hned, platíte později nebo postupně. Záleží jen a jen na vás.