“Bylo to úžasně jednoduché. Prostě jsem si na začátku nabil festivalový náramek svojí Twisto kartou a pak už jsem se o nic nestaral,” popisoval svůj loňský zážitek z festivalu Rock for People Radek z grafického týmu Twista. A letos jedou festivaly v cashless systému zase. Proč? Protože návštěvníci mají své peníze v bezpečí a prodejcům to šetří čas i práci s vracením drobných. Tady je přehled letošních festivalů, na kterých s hotovostí neuspějete. A s Twistem navíc můžete útratu zaplatit, až budete z fesťáku doma.

Fesťáky v ČR:

Rock for People - 8. - 11. 6.

Čtyřdenní festivalová jízda v královéhradeckém Parku 360 slibuje i letos jednu hvězdu za druhou. Nejprve návštěvníky oslní Slipknot, pak se blýskne i zpěvák Colson Baker alias Machine Gun Kelly a v neděli zazáří jedna z nejúspěšnějších rockových kapel světové hudební scény - Muse.

Lístek si můžete s Twistem koupit na třetiny = na 3 splátky zdarma. Rockově se tu pak vyřádíte s náramkem na ruce, protože tady jedou v cashless už dlouho.

Beats for Love - 5. - 8. 7.

Největší elektronický taneční festival v srdci Evropy to letos rozjede s takovými hvězdami jako jsou Hardwell, hitmaker z Netsky z Belgie, Angertist, francouzské duo Dirtyphonics nebo legendární nizozemský DJ Tiësto.

Za lístek můžete s Twistem hned dát jen třetinu ceny, další 2 zaplatíte v dalších dvou měsících - zdarma. Do Ostravy si peníze vysypané z prasátka také neberte - cashless rules!

Vysočina fest - 6. - 8. 7.

Největší multižánrový festival na Vysočině láká především na české hvězdy jako jsou Jelen, Mirai, Olympic, Banjo Band Ivana Mládka nebo Mig 21. Ale letos sem míří i legendářnní finská kapela The Rasmus.

Vysočina fest je 100% cashless a kredit si můžete nabít dopředu.

Sázava fest - 20. - 22. 7.

Hudební festival ve Světlé nad Sázavou se letos pouští do svého 21. ročníku. Návštěvníci si zapaří hlavně na české i slovenské hvězdy. Během třídenní show v zámeckém lesoparku vystoupí Michal David, Katarína Knechtová, Kryštof, Chinaski, Dymyty nebo třeba Jelen.

Na Sázava festu si při placení vystačíte jen s nabitým čipem od NFCtron.

Brutal Assault - 9. - 12. 8.

Metalový festival odehrávající se ve výjimečných kulisách vojenské pevnosti Josefov, letos představí ve 4 dnech 130 kapel z celého světa. Mezi nimi například: Anthrax, Archspire, Be'lakor, Beartooth, Crowbar, Deicide, Dismember, Dying Fetus, n Flames, Marduk, Misþyrming, Napalm Death, Nile, Nordjevel, Sacramentum, Sepultura, Spectral Wound, Terror, Trivium, Within Destruction, Wolfheart a další.

Brutal Assault propaříte s náramkem, který bude zároveň vaší digitální peněženkou.

Mácháč - 18. - 19. 8.

Na letošní ročník tanečního open air festivalu na písečné pláži Klůček přijede (kromě tisíců návštěvníků) i řada skvělých interpretů. Vystoupí třeba jedna z nejžádanějších dýdžejek současnosti Anfisa Letyago, ale i Morten, R3HAB, Kölsch, Mariana Bo nebo třeba Woo York.

V písku se vám peníze neztratí, Mácháč jede v cashless systému.

Ledárny open air - celé léto

Na místě bývalých ledáren v Praze Braníku se můžete v létě pořádně rozehřát na celé řadě koncertů. Postupně tu vystoupí třeba Sto zvířat, Pokáč, Monkey Business, J.A.R. nebo David Koler.

Obsluhu na barech a stáncích tu urychlí jednoduché přiložení nabitého náramku.

Fesťáky v zahraničí:

Open’er - Polsko - 28. 6. - 1. 7.

Do polské Gdyně letos vyrazí zahrát a zazpívat třeba anglická rocková kapela Arctic Monkeys. Pobřeží baltského moře se rozhodli svým zpěvem zaplnit i americká zpěvačka Solána Imani Rowe, aka SZA, americký rapper Kendrick Lamar i jeho kolegyně rapperka Lizzo.

I tady se vše odehrává cash-free. Využít můžete buď speciální festivalovou kartu nebo své hodinky, telefony, karty. Takže i Twisto karty 😉

Pohoda - Slovensko - 6. - 8. 7.

Na nejpopulárnějším slovenském festivalu na trenčínském letišti letos dostanou dav do varu takové hvězdy jako Central Cee, Sofi Tukker, Wet Leg, Jamie XX, Caroline Polachek nebo Suzanne Vega.

Většina stánků tu má platební terminál, ale uspějte i s hotovostí.

Sziget - Maďarsko - 10. - 15. 8.

Zřejmě největší open air festival v Evropě zaplní na 6 dní lidmi a hudbou nejen dunajský ostrov Obuda, ale i celou Budapešť. Pořadatelé slibují více než 80 důvodů, proč ho navštívit. Těmi hlavními důvody jsou: Billie Eilish, David Guetta, Imagine Dragons, Lorde a Loule Carner.

Sziget jako jeden z prvních festivalů v Evropě skoncoval s hotovostí a v cashless systému jede dál.

FM4 Frequency - Rakousko - 17. - 19. 8.

Multižánrový festival se v rakouském městě St. Pölten koná tradičně třetí srpnový týden. Tyto 4 dny si rezervujte, jestli chcete slyšet a vidět Die Ärtze, Macklemore, Imagine Dragons, Armin van Buuren nebo Kraftklub.

Cashless je tu samozřejmostí. Založíte si účet ještě před festivalem, nabijete a pak už se jen bavíte.