Číst, psát a počítat se učíme po staletí. Naučit se, jak nakládat s penězi, patří k povinným předmětům na školách až posledních pár let. Co si ale mají počít ti, kteří už dávno vyrostli ze školních lavic? Přečti si pár rad, díky kterým nemusíš být finanční poškolák.

Měj přehled

Stát sice pravidelně hospodaří se schodkem, ty si z něj ale příklad neber. Výdaje musí být menší než příjmy. Pravidlo číslo jedna. A že nevíš, jak na tom jsi? Chyba! Mít přehled o svém měsíčním rozpočtu je prostě základ. Každý den si zaznamenej svoji útratu a pak ji srovnej se svými nákupy. Jestli utratíš víc, než ti přistane na účet, začni šetři. Anebo víc vydělávej. Co ti půjde snáz (první varianta asi bude rychlejší). A jestli si nechceš nic psát, zkus třeba Twisto aplikaci, v ní jsou všechny výdaje přehledně seřazeny. A navíc ti každý den přijde zpráva s tvou denní útratou.

Měj úspory

Je to pravidlo 10 % (až 20 %) a 3 měsíců a nejde o nic těžkého. Finančně gramotní si měsíčně odkládají desetinu (může to být i pětina) příjmů stranou. Mít finanční rezervu se vyplácí, třeba kvůli neočekávaným nákladům (jak stará je tvoje lednice, auto, kotel?) anebo ztrátě zaměstnání. Doporučuje se mít stranou 3 měsíční příjmy. A jak to udělat nejrychleji? V poslední době finanční analytici nesází na spořící účty ani na termínované vklady, ale doporučují investovat. Že nevíš, jak na to? Zajdi do kterékoli banky, tam ti milerádi poradí. Jestli chceš šetřit na bydlení nebo na penzi, určitě sáhni po stavebním, resp. penzijním pojištění. Na obě ti každý rok přispěje stát a můžeš si je odečíst z daní. A to se počítá.

Nenaleť na lep

Víc než 10 tisíc korun na finanční rezervu nemá v České republice téměř 40 % lidí. Pokud se ti stane, že nevyjdeš se svými příjmy, nebudeš tak první ani poslední. I v takové situaci lze sáhnout po více, nebo méně finančně gramotném řešení. V Česku existuje spousta institucí, které ti poskytnou peníze na bezúročnou půjčku v nějakém časovém horizontu. Například Twisto to standardně umí na 45 dní. Když si budeš vybírat, kde si půjčit, podívej se kromě úroků i na samotnou instituci. Pokud má licenci schválenou od České národní banky, mělo by být vše v suchu, pokud nemá, ruce dej raději dál. Tady se můžeš podívat na nezávislé srovnání úroků českých společností.

A moudro na závěr? “Peníze jsou lepší než chudoba, přinejmenším z finančních důvodů,” řekl herec a autor Woody Allen.